PROGRAME DE CERCETARE

Programul de cercetare nr. 4/2024
  1. Denumire: Mihail Dragomirescu, Opere. Ediţie.
  2. Responsabil de program: CS I dr. Adrian Tudurachi.
  3. Stadiul actual al cunoştinţelor în domeniul respectiv: opera lui Mihail Dragomirescu, reper de neocolit al criticii și teoriei literare românești, este disponibilă în prezent printr-o singură ediție critică, realizată de Zigu Ornea în 1969, datată și incompletă, fiind concepută într-o epocă în care pentru multe din aspectele publicistice, ideologice sau didactice ale activității scriitorului nu exista interes sau deschidere politică.
  4. Scopul programului: realizarea unei antologii exhaustive, care să aducă la zi editarea studiilor de literatură și estetică ale lui Mihail Dragomirescu și să pună la dispoziția publicului românesc texte care nu au mai fost editate din epoca interbelică sau chiar documente inedite: (1) textele filosofice; (2) cursurile universitare care au format materia Științei literaturii; (3) publicistica politică, literară și culturală, întinsă pe aproape trei decenii; (4) impresiile de călătorie; (5) jurnalul și corespondența criticului din care s-au publicat doar fragmente în revista „Manuscriptum”.
  5. Rezultatele scontate: punerea la îndemâna celor interesaţi – istorici, istorici literari, critici și teoreticieni literari, oameni de cultură etc. – a unei ediţii integrale, cuprinzând texte critice, didactice, publicistice şi de documente, ilustrând toate dimensiunile activității criticului și complexitatea angajamentului său public. Textele vor fi transcrise/ colaţionate după manuscrisele sau ediţiile definitive îngrijite de autor.
  6. Modul de valorificare a rezultatelor: publicarea lucrării, sub auspiciile Academiei Române, în colecţia „Opere fundamentale” a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă.
  7. Durata: 2024 continuă.
  8. Proiectele de cercetare propuse în acest program:

PROIECT DE CERCETARE NR. 1

  1. Denumire: Mihail Dragomirescu, Opere. Ediţie, cronologie, note şi comentarii, repere critice.
  2. Responsabil de proiect: CS I dr. Adrian Tudurachi.
  3. Colectivul de cercetare: CS I dr. Adrian Tudurachi (8), CS III Liliana Burlacu (8).
  4. Cercetători asociați: CS II asociat Doru Burlacu.
  5. Termenul de realizare: 2024 continuă.
  6. Stadiul actual al cunoştinţelor în domeniul respectiv: în afara ediției selective realizate de Zigu Ornea (1969), din opera lui Mihail Dragomirescu au beneficiat de ediții critice studiile eminesciene (îngrijite de Leonida Maniu în 1976) și publicistica dramatică (restituită de Constantin Măciucă în 1996). O mică parte a publicisticii politice și culturale a fost adunată în volum în timpul vieții autorului; manualele și cursurile universitare nu au fost republicate. Manuscrisele existente la Muzeul Literaturii Române și la Biblioteca Academiei au fost restituite fragmentar.
  7. Scopul proiectului: selectarea, stabilirea textelor şi editarea ştiinţifică atât a unor lucrări tipărite, cât şi a unora rămase în manuscris; realizarea unui aparat critic adecvat, comentarea succintă a contextelor ideologice și istorice ale operelor alese pentru antologare şi alcătuirea unei bibliografii exhaustive.
  8. Material şi metode de lucru: criteriile de selecție și de restituire a publicisticii politice și culturale, normele de transcriere şi editare a textelor, notele și comentariile vor fi adecvate perioadei, după modelul edițiilor critice deja existente din opera unor scriitori interbelici în seria „Opere fundamentale” a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (E. Lovinescu, G. Călinescu, G. Ibrăileanu, Mihail Sebastian etc.).
  9. Rezultate scontate: de interes istoric şi literar; punerea în circuitul ştiinţific a unei ediții care să cuprindă atât scrierile teoretice, filosofice, literare, politice, culturale, didactice ale criticului Mihail Dragomirescu, cât şi documente cu caracter autobiografic, corespondența, jurnalul, impresiile de călătorie. După ce în anii anteriori au fost tehnoredactate textele publicate în volum, în cursul anului 2024 vor fi tehnoredactate articolele care urmează să constituie secțiunea de publicistică a ediției și se va pregăti predarea la tipar a primului volum al lucrării.
  10. Valorificarea rezultatelor: publicarea unei ediţii în patru volume în colecţia „Opere fundamentale” a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă.
  11. Colaborări în ţară: consultări, verificări etc. împreună cu cercetătorii de la celelalte institute care realizează ediții ale criticilor români interbelici în seria de „Opere fundamentale” sau care dețin fonduri documentare relevante pentru opera lui Mihail Dragomirescu: Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” Bucureşti, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Academiei Române (Bucureşti).
  12. Colaborări în străinătate: –